Interviu Prof. Dr. Jérôme Cau & Dr. Marius Fodor

Reporter

– Vă mulțumim că sunteți alături de noi, domnule profesor Cau și domnule doctor Fodor! Suntem încântați că am avut șansa de a vorbi cu dumneavoastră astăzi. Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră și despre proiectele dumneavoastră anterioare, în special despre cele mai semnificative în care ați fost implicat.

Prof. Dr. Jérôme Cau

– Vă mulțumesc foarte mult pentru acest interviu! Numele meu este Jérôme, Jérôme Cau. Lucrez în Franța, în Marsillia, într-o mare rețea privată de sănătate și, de asemenea, am dezvoltat în Franța un sistem de formare în chirurgie, pentru a forma chirurgi tineri și mai puțin tineri în noile tehnologii, cum ar fi tehnicile endovasculare și laparoscopice. Sunt aici pentru a trata pacienții în colaborare cu Dr. Marius Fodor, folosind noul trend al chirurgiei vasculare tratamentul endovascular.

Dr. Marius Fodor

– Numele meu este Marius Fodor. Sunt medic specialist chirurgie vasculară și sunt onorat să pot colabora cu domnul Profesor Cau. Extensia pe chirurgie vasculară o avem și pe chirurgie generală, încât aceste două specialități ne permit amândurora să  putem să abordăm cazuri complexe atât de chirurgie vasculară, cât și în domeniul laparoscopiei, posibil în viitor ca și chirurgie vasculară folosind tehnici endoscopice.

Reporter

– Domnule profesor Cau, cum ați ajuns să lucrați cu medicii din România?

Prof. Dr. Jérôme Cau

– Așa că am fost încântat să lucrez cu prietenul meu, Dr. Fodor, și să colaborăm de ani de zile. De fapt, sunt implicat în România pentru operații prin Clinica VenArt, care este o companie românească care oferă cele mai bune servicii în ceea ce privește chirurgia și medicina, de asemenea, care este o punte de legătură între echipele străine și echipele locale românești pentru a oferi cele mai bune tehnologii noi și tendințe noi în chirurgie, nu numai vasculară, ci și chirurgie generală și pentru a face o legătură puternică între cele două țări pentru a trata pacienți și, mai mult decât atât, pentru a dezvolta noi reguli academice pentru medicină în ambele țări. Acesta este modul în care lucrez aici de câțiva ani.

Reporter

– Puteți să ne spuneți ce tipuri de intervenții chirurgicale efectuați? Am înțeles că amândoi sunteți chirurgi vasculari și generaliști.

Prof. Dr. Jérôme Cau

– Deci da, pentru chirurgia vasculară operăm cu Dr. Marius Fodor cazuri dificile, care sunt o combinație de reparații endovasculare cu stenturi și, de asemenea, reparații chirurgicale. Acest lucru ne-a permis să tratăm, folosind tehnici minim invazive, bolile arteriale avansate, ceea ce înseamnă că, în cazurile în care aveți o ocluzie completă, un radiolog sau cardiolog poate folosi doar tehnici endovasculare, iar un chirurg vascular poate trata ocluzia folosind chirurgia vasculară clasică, deschizând pacientul. În cazul nostru, putem trata ocluzia folosind și o mică deschidere – în cazul celei mai grave boli arteriale pe care o puteți avea – Și tehnici endovasculare pentru restul (baloane, stenturi). Livrăm tratamentul în mai multe etape abdominale, distale (periferice) și, de asemenea, pentru a dezvolta, în timp, abilitățile și tehnicile necesare, cum ar fi chirurgia aortică complexă. În ceea ce privește chirurgia generală, suntem calificați în laparoscopie, efectuăm multe tipuri de intervenții chirurgicale generale și, ca exemplu, chirurgia glandei suprarenale, care este o intervenție chirurgicală complexa din punct de vedere tehnic, folosind abordarea laparoscopică.

Dr. Marius Fodor

Colaborarea cu domnul Profesor Cau este unică în România, mai ales în ceea ce privește tehnicile endovasculare arteriale. Pe lângă acestea, aș dori să subliniez că tratamentul vaselor de tip venos, cum ar fi stentarea axelor venoase iliace sau a venelor viscerale, inclusiv a venelor renale, este o procedură complexă și delicată pe care o realizăm împreună cu succes. În plus, folosirea tehnicilor laparoscopice ne oferă un avantaj semnificativ datorită specializării noastre atât în chirurgie generală, cât și în chirurgie vasculară.

Reporter

– Profesor Cau, ce părere aveți despre pregătirea și cunoștințele disponibile pentru medicii români? Ne interesează pentru că am dori să beneficiem de servicii medicale de înaltă calitate în România, la fel ca în țările cu sisteme medicale performante. Cum am putea realiza acest lucru?

Prof. Dr. Jérôme Cau

– Da, în Franța ne confruntăm cu aceeași problemă privind formarea practică a tinerilor chirurgi și formarea tehnicilor avansate. Prin urmare, am dezvoltat noi centre de formare care ne-au permis să instruim stagiarii pentru abilități foarte înalte folosind un laborator de captare a mișcării, cu tehnologie nouă. Am dezvoltat acest lucru în Franța și ideea este să putem, prin Clinica VenArt, împreună cu Dr. Fodor, să aducem acest lucru în România, și să formăm chirurgi pentru sills endovasculare și, de asemenea, pentru tehnici laparoscopice avansate. Ideea este de a face o colaborare de țară între Franța și România în ceea ce privește cunoștințele universitare și centrele de formare.

Nu este atât de dificil să construim centre de formare, noi deja construim un curriculum pentru tinerii stagiari cu ceea ce trebuie să fie cunoscut și instruit și, de asemenea, personalizat pentru chirurgii avansați care pot dezvolta noi abilități, de exemplu laparoscopia glandelor suprarenale, pentru chirurgia complexă a carotidei, chirurgia complexă a aortei.

Acest lucru înseamnă pentru pacienți un mod mai sigur de a fi tratați, deoarece chirurgul este deja instruit pentru acest lucru într-un centru de formare adecvat, chirurgii au fost evaluați în mod corespunzător și atunci când sunt pregătiți pot începe să facă aceste tipuri de intervenții chirurgicale în condiții mai sigure pentru pacienți.

Acest lucru schimbă totul pentru pacient, deoarece chirurgii au dobândit competențe tehnice mai bune și, desigur, chirurgii se pregătesc să facă față altor tehnici noi, precum chirurgia robotică. Așa că va fi o călătorie interesantă, așa cum v-am spus, cu ajutorul Clinicii VenArt, pentru a construi o nouă legătură între două țări. În același mod, ne putem gândi să aducem chirurgi români în Franța, iar unii chirurgi români să fie instruiți și în centrele noastre și să devină formatori pentru a instrui noii cursanți. Ideea este de a avea formatori români în viitor și de a putea forma noi chirurgi în România!

Concluzie

La Clinica VenArt, suntem dedicați să oferim pacienților noștri cea mai avansată îngrijire în domeniul chirurgiei vasculare, astfel încât să puteți trăi o viață lungă și sănătoasă.

Prof. Dr. Jérôme Cau și Dr. Marius Fodor