Introducere

La Clinica VenArt, suntem pregătiți să îți oferim sprijinul necesar pentru a fi mereu informat, oferindu-ți informații clare despre cum să îți menții sănătatea. În acest articol, vom explora ce sunt arterele subclavii și de ce este important să le menținem sănătoase.

Echipa noastră de medici experimentați, printre care se numără și Prof. Dr. Jérôme Cau, specialist de renume în chirurgia vasculară, este pregătită să îți ofere cele mai bune soluții personalizate pentru tratarea afecțiunilor arterelor subclavii, combinând expertiza cu tehnici avansate de tratament, cum sunt angioplastia și stentarea. 

Deoarece ne dorim ca tu să ai parte de cele mai bune îngrijiri, îți oferim un mediu prietenos și confortabil. În ceea ce privește tratamentele, acordăm o atenție deosebită consulturilor detaliate și utilizăm aparatură medicală de ultimă generație, pentru ca tu să te simți în siguranță și bine îngrijit/ă.  

Ce sunt arterele subclavii și de ce este importantă sănătatea lor?

Arterele subclavii sunt două vase principale care transportă sângele de la inimă către membrele superioare și o parte din creier. Dacă aceste artere sunt îngustate, ceea ce noi numim „stenoză”, țesuturile și organele din acea zonă nu mai primesc suficient sânge și pot apărea diverse probleme de sănătate. În general, stenozarea acestor artere este cauzată de ateroscleroză, adică depozitele de grăsime care se acumulează pe pereții arterelor.

Cauze ale stenozei arterei subclavii și factori de risc

Cauza principală a stenozei arterei subclavii este ateroscleroza, dar și alte condiții medicale pot contribui la îngustarea acestor artere, cum ar fi arteritele (inflamații ale peretelui vascular) și sindroamele de compresiune. Factori de risc precum hipertensiunea, fumatul, diabetul și obezitatea cresc probabilitatea apariției stenozei. Așadar, dacă te regăsești într-una dintre aceste categorii, este cu atât mai important să-ți monitorizezi starea de sănătate. Prevenția este esențială, iar testele de screening vascular pe care le punem la dispoziție te pot ajuta să identifici din timp eventualele riscuri.

Diagnosticul stenozei de arteră subclavie

În cazurile de stenoză a arterei subclavie, medicul poate suspecta această afecțiune observând diferențe de puls și de tensiune arterială între cele două brațe, în special atunci când această diferență depășește 20 mmHg. Alte semnale pot fi zgomote anormale (numite „sufluri”) în zona gâtului și anumite modificări la nivelul membrelor superioare, cum ar fi necroza degetelor sau mici hemoragii în zona unghiilor.

Dacă se suspectează o boală inflamatorie (cum ar fi artrita sau vasculita), medicul îți poate recomanda analize de sânge pentru a verifica nivelurile de inflamație, cum ar fi proteina C reactivă (PCR) și viteza de sedimentare a hematiilor (VSH). Un test foarte util pentru confirmare și monitorizare este ecografia Doppler arterială, o metodă neinvazivă care poate evidenția modificările vasculare asociate stenozei arterei subclavie.

Pentru o evaluare detaliată, se pot efectua și alte teste imagistice, inclusiv IRM (imagistică prin rezonanță magnetică), angio-IRM, CT (tomografie computerizată), angio-CT, arteriografie sau aortografie pentru a studia mai în detaliu aorta și arterele mari din regiunea supraaortică.

Tratamentul stenozei de arteră subclavie

Tratamentul stenozei subclavii poate începe cu opțiuni medicamentoase, iar în funcție de gravitatea și evoluția acesteia, se pot aplica metode interventionale minim invazive, cum ar fi angioplastia și stentarea. Aceste proceduri sunt preferate, fiind mai puțin invazive și oferind o recuperare rapidă.  Dacă totuși aceste opțiuni nu sunt suficiente, se poate recurge la intervenția chirurgicală, ultima variantă, care presupune realizarea uni bypass pentru a „ocoli” zona îngustată a arterei, folosind un segment de vas sănătos. Bypass-ul poate fi carotido-subclavian, aorto-subclavian sau axilo-axilar, în funcție de situație.

Ce este angioplastia și cum ajută în tratarea arterei subclavii? 

Angioplastia arterei subclavii este o procedură minim invazivă, care durează aproximativ 60 de minute. Angioplastia arterei subclavii poate fi soluția potrivită dacă te confrunți cu simptome precum:

  • Oboseală accentuată și dificultate în a efectua activități fizice
  • Durere în brațe (care se poate intensifica în timpul efortului)
  • Senzația de frig la nivelul brațelor sau chiar necroză (când fluxul sanguin este blocat)
  • Simptome neurologice precum amețeli, tulburări de vedere sau chiar pierderea echilibrului

Pentru ce situații este recomandată angioplastia?

  • Ischemia simptomatică,
  • Sindromul de furt de arteră subclavie (când sângele este deviat din alte artere către zona afectată),
  • Claudicația severă la nivelul brațului,
  • Protejarea fluxului de sânge în artera mamară înainte de o operație de bypass aorto-coronarian,
  • După o intervenție de bypass aorto-coronarian când există semne de ischemie,
  • Pentru pacienții dializați sau cu grefe axilare,
  • Sindromul “degete albastre” cauzat de necroza degetelor,
  • Imposibilitatea măsurării corecte a tensiunii arteriale și
  • Prevenirea riscului de trombi care pot afecta circulația cerebrală.

Dacă nu ai simptome, tratamentul intervențional poate fi indicat dacă este necesar pentru menținerea fluxului cerebral sănătos sau dacă urmezi alte proceduri de revascularizare, mai ales atunci când există și alte leziuni ale arterelor mari deasupra arcului aortic.

Cum te pregătești pentru angiografie și angioplastie?

Pregătirea pentru angiografie sau angioplastie include:

  1. Analize de sânge – pentru a verifica funcțiile organelor și pentru siguranța ta.
  2. Electrocardiogramă și ecocardiografie – pentru a evalua starea inimii tale.
  3. Suspendarea anumitor medicamente – medicul va discuta cu tine despre ce medicamente trebuie întrerupte înainte de intervenție.
  4. Post alimentar – nu vei consuma alimente și lichide înainte de procedură.
  5. Renunțarea temporară la fumat – pentru a preveni orice complicație în timpul intervenției.

Cum decurge angioplastia arterei subclavii?

Procedura se desfășoară într-o sală specializată de angiografie, sub anestezie locală. Medicul va realiza o mică incizie prin care introduce un tub subțire (cateter) și apoi un balon care deschide artera. După aceea, se plasează un stent – un tub special care ajută la menținerea arterei deschise. Procedura este atent monitorizată pentru a asigura succesul și siguranța.

Cât durează internarea?

După procedură, vei rămâne sub observație pentru a ne asigura că te recuperezi corespunzător. În general, vei putea să te întorci acasă în 1-2 zile, iar viața ta poate reveni la normal în scurt timp. Medicul îți va oferi toate instrucțiunile necesare pentru o recuperare sigură, inclusiv repaos la pat în primele ore și evitarea activităților fizice intense.

Care este recuperarea după procedură?

După intervenție, vei fi transferat într-o zonă de observație, unde medicul va monitoriza starea ta generală. Sângele va fi verificat, iar doctorul va observa orice semne de complicații. Este posibil să simți o ușoară durere sau un disconfort la locul puncției, dar aceste simptome vor dispărea rapid.

Ce trebuie să ai în vedere după angioplastie?

În săptămânile următoare, este recomandat să eviți activitățile fizice intense, cum ar fi ridicarea de greutăți sau sporturile de contact. Continuă să-ți monitorizezi tensiunea arterială, glicemia și colesterolul. Este esențial să urmezi toate recomandările medicului, să ai o dietă echilibrată și să-ți menții greutatea corporală în limitele normale.

Riscuri angiografie/angioplastie

Complicațiile sunt rare și riscul de complicații e scăzut printr-o pregătire corespunzătoare și o supraveghere permanentă a pacientului. Acestea pot include:

  • Reacții alergice la substanțele administrate
  • Reacții la anestezice
  • Fistule arteriovenoase la nivelul puncției vasculare
  • Sângerări minore la nivelul puncției vasculare 
  • Febră
  • Cefalee, migrenă
  • Infecție
  • Embolie gazoasă
  • Lezarea peretului aortic sau al arterei prin care se face abordul
  • Ruptura sau disecția de aortă
  • Restenoză intrastent
  • Migrarea stentului
  • Embolizare distală (ruperea unor fragmente de la nivelul stenozei care ajung în alte vase)
  • Complicații neurologice: accident ischemic tranzitor, accident vascular cerebral, hemiplegie (paralizie la nivelul unei jumătăți de corp), diplopie (vedere dublă).

La Clinica VenArt, ne asigurăm că beneficiezi de tratamente utilizând tehnologie de ultimă generație, adaptate nevoilor tale. Echipa noastră îți oferă supraveghere atentă pe toată durata intervenției iar aceasta îți garantează siguranț maximă.

Sănătatea ta este prioritatea noastră. Dacă ai întrebări despre angioplastia arterei subclavii sau vrei să afli mai multe despre opțiunile de tratament, nu ezita să ne contactezi aici.

Surse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28887261

https://www.jvascsurg.org/article/0741-5214(85)90184-3/fulltext

Consultant medical: Prof. Dr. Jérôme Cau