Cuprins
ToggleBoala hemoroidala este foarte raspandita avand simptome neplacute, dar prin metodele actuale acestea pot fi ameliorate în mod eficient si foarte putin dureros.
Ce este boala hemoroidala?
Aceasta este o dezvoltare anormala a venelor hemoroidale care poate sa apara la unele persoane. Aceste vene hemoroidale fac parte dintr-o structura care asigura continenta rectala, adica este vorba de mecanismul care permite rectului sa se goleasca prin canalul anal in momentul defecatiei.
Leziunile
Deseori se observa o hipertrofie a venelor hemoroidale normale, similar cu ale venelor membrelor inferioare. In timpul examinarii canalului anal cu ajutorul unui dispozitiv numit “anuscop”, se pot observa niste excrescente de culoare violet în zona in care mucoasa este normala de culoare roz si neteda.
Boala hemoroidala – Cauze
Exista mai multi factori care pot perturba acest mecanism:
- Constipatia si congestia bazinului constituie cauzele principale;
- Modul de viata joaca un rol important in declansarea crizelor hemoroidale. Calatoriile indelungate cu masina, perioada premergatoare ciclului menstrual si lipsa de exercitii fizice sunt factori care favorizeaza aparitia hemoroizilor;
- Stresul este probabil factorul cel mai intalnit: probleme de ordin financiar, probleme de familie sau profesionale si persistenta acestora ar putea explica esecul tratamentului in unele cazuri precum si aparitia recidivelor. In acest context, tehnicile de relaxare pot ameliora aceasta stare. Practicarea in mod regulat a unui sport este foarte benefica in eliminarea stresului;
- Factorul ereditar este de asemenea prezent in mod frecvent.
Tipuri de hemoroizi
Hemoroizii externi sunt constituiti dintr-un strat de piele, care iese in afara mucoasei hemoroidale. Acesti hemoroizi sunt in mod constant iesiti in afara anusului si sunt iritati datorita frecarii cu lenjeria intima. In cazul femeilor acest tip de hemoroizi apar deseori dupa nastere datorita efortului din timpul travaliului.
Hemoroizii interni sunt localizati mai adanc si pot sangera usor. In timpul unui episod hemoroizii pot parasi anusul. Acest lucru se poate intampla in timpul exercitiului fizic intens sau dupa defecare. Atunci cand boala presista pentru o perioada indelungata de timp, ambele tipuri de hemoroizi (interni si externi) pot aparea.
Boala hemoroidala – Complicatii
Acestea pot sa apara atat in cazul hemoroizilor mici cat si in cazul celor mai mari. Tromboza este cea mai frecventa complicatie postoperatorie – sangele stagnand in varicele hemoroidal si formand un cheag (trombus), hemoroidul se externalizeaza ca urmare a reactiei inflamatorii a organismului, zona respectiva devenind foarte dureroasa. Acest hemoroid trombozat apare ca un mic nodul violet, dur la atingere.
Tratamentul preventiv al hemoroizilor fara complicatii
Acesta are ca scop reducerea frecventei crizelor dureroase prin eliminarea factorilor favorizanti. Regimului de viata in acest caz trebuie sa includa:
- Un regim alimentar adecvat, evitand condimentele, mustarul, excesul de alcool, precum si lupta impotriva constipatiei printr-o alimentatie bogata in fibre vegetale in cantitati suficiente. Este adesea util ca micul dejun sa contina alimente bogate in fibre astfel incat sa se poata regla tranzitul prin alimentatie, fara medicamente;
- Activitatea fizica regulata: mersul pe jos, jogging, inot, gimnastica;
Boala hemoroidala – Tratament medicamentos de obicei, pe baza de extracte de plante. Acest tratament trebuie urmat timp de mai multe luni;
Boala hemoroidala – Tratamente locale: unguente si supozitoare, util mai ales in timpul puseelor dureroase;
Tratamentul constipatiei: eliminarea constipatiei implica revenirea la o digestie normala si completa, fara dificultati si este necesara in vederea identificarii diferitelor cauze si pentru a putea prescrie regimul si medicatie corecta in functie de caz.
Boala hemoroidala – Tratament
Tratamentul hemoroizilor este simplu: o incizie cu un bisturiu fin sub anestezie locala, pentru eliminarea cheagului si calmarea durerii. Ulterior este necesara tratarea hemoroidul in sine pentru a preveni recidiva acestor tromboze. Daca acest cheag nu este indepartat chirurgical, se va transforma intr-o masa mica fibroasa care va iesi in mod constant prin anus. Acesta este putin dureros si poate fi lasat fara a fi operat. In cazul in care produce disconfort este posibil sa fie sclerozat prin metoda cu aburi, sub anestezie locala si fara spitalizare.
Opinia unui specialist gastroenterolog este de multe ori necesara, laxativele luate fara indicatie medicala fiind sursa unor complicatii ulterioare si s-au dovedit a fi ineeficiente in timp.
Fisura anala reprezinta o alta complicatie frecventa si consta in ruperea mucoasei provocata adesea de constipatie si efortul de defecatie Aceasta nu se vindeca spontan, datorita dilatatiei provocate de defecatie. Este foarte dureroasa, durerea apare in momentul defecatiei si poate persista timp de cateva ore.
Tratamentul fisurilor recente si putin extinse poate fi realizat printr-o simpla intepatura: injectarea unui substante medicamentoase in fisura, care nu necesita spitalizare sau anestezie. Dar adesea leziunea este mai veche si necesita un tratament chirurgical, repararea fisurii cu o spitalizare de patruzeci si opt de ore. Tratamentul chirurgical se face cu abur, pentru reducerea durerii post-operatorii.
Fistula poate surveni la un pacient care nu sufera de hemoroizi, dar de multe exista o combinatie de fistula cu fisura anala. Fistula anala corespunde unui abces al peretelui rectal, al carui traiect se deschide in afara anusului. In functie de relatia traiectului fistulos cu sfincterului anal, exista tipuri diferite de fistule.
Boala se manifesta prin scurgeri recidivante, persistente, uneori purulente. Singurul tratament este chirurgical, prin deschiderea traiectelor fistuloase la nivelul pielii pentru a permite un drenaj suficient, care reprezinta baza unei vindecari permanente. Uneori se introduce in fistula un fir elastic care este retras treptat timp de 10-15 zile, acest lucru faciliteaza interventia ulterioara diminuând profunzimea inciziilor necesare. Necesita o spitalizare de trei sau patru zile si intreruperea activitatii timp de doua saptamani.
Boala hemoroidala – Concluzii
Tratamentul hemoroizilor este mult mai putin dureros in cazul in care chirurgul poate interveni inainte de aparitia complicatiilor si inainte ca hemoroizii sa aiba dimensiuni foarte mari: metodele actuale reduc considerabil durerea si inconvenientele postoperatorii, si permit o mai buna abordare a acestei afectiuni frecvente si foarte adesea neglijata.
Tratament hemoroizi Cluj – Informatii si programari: (+40) 364 140 261