Cuprins
ToggleCe este litiaza biliara sau pietre la fiere?
Colecistul (vezicula biliara) este un organ sub forma de para, situat sub ficat, si are rolul de depozitare a bilei si participare la digestie.
Conform statisticilor, 80% din pietrele colecistului sunt formate din colesterol, celelalte 20% sunt din saruri biliare si bilirubina. Mai multe detalii despre colecist puteti afla in articolul: Intrebari frecvente privind bolile colecistului.
Care sunt cauzele formarii pietrelor la fiere?
Alimentatie haotica
Duce la stocarea indelungata a bilei in colecist, bila devine hiperconcentrata si se formeaza calculi.
Colesterol in exces
Atat in alimentatie, cat si in sange, duce la formarea cristalelor de colesterol si a pietrelor colesterolotice.
Obezitatea, sedentarismul si curele de slabire
Duc la aparitia bilei lenese si depozitarea indelungata a bilei in colecist, cu aparitia sedimentului biliar si a pietrelor.
Despre tratamentului obezitatii prin intermediul chirurgiei bariatrice supranumita si chirurgia obezitatii puteti afla mai multe detalii aici: Care sunt beneficiile interventiei chirurgicale bariatrice.
Care sunt simptomele pietrelor la fiere?
- Durerea – cel mai frecvent simptom in litiaza biliara – pietre la fiere (colica biliara), apare de obicei dupa mese bogate in grasimi sau la anumite alimente (usturoi, castravete, oua, cafea s.a). Este localiza in hipocondrul drept (sub coasta dreapta) si epigastru.
- Greata, balonare, gust amar matinal, migrene – se incadreaza in, asa zisul ,,sindrom dispeptic biiar”.
- Litiaza biliara asimptomatica – aproximativ 70% dintre pacientii cu litiaza veziculara (litiaza colecistului), nu prezinta simptomatologie. Aceasta patologie, de obicei, este descoperita intamplator in urma unor examinari de rutina (ecografia abdominala).
Care sunt complicatiile pietrelor la fiere?
Colecistita acuta: atunci cand un calcul blocheaza canalul de evacuare a bilei, apare inflamatia colecistului si infectarea bilei.
Este o urgenta chirurgicala ce apare la 1 din 3 pacienti cu litiaza veziculara – pietre la fiere si se manifesta prin aparitia urmatoarelor simptome:
- Durere
- Febra
- Greata
- Varsaturi
- Slabiciune generala
Adreseaza-te medicului daca dupa aparitia durerii, peste 1-2 ore apare si febra.
Pancreatita acuta
Cea mai frecventa cauza de aparitie a pancreatitei acute este litiaza biliara. In cartile de specialitate este descrisa ca si marea drama abdominala. Este o complicatie de maxima urgenta ce se manifesta prin dureri intense in etajul abdominal superior (junghi abdominal), insotita de greata, varsatura si fatigabilitate accentuata.
Icterul mecanic
Se dezvolta atunci cand o piatra din colecist, blocheaza canalul principal de eliminare a bilei (coledocul) si se manifesta prin:
- Icter – culoare galbena a partii albe a ochilor, sclera si a pielii.
- Culoarea bruna a urinei, asemanator cu berea bruna.
- Scaunul deschis la culoare, chiar pana la culoare alba.
Daca se adauga durere, febra si frisoane, inseamna ca avem de-a face cu infectia ductului biliar principal (colangita).
Pietre la fiere diagnostic
Este o metoda simpla si eficienta de diagnosticare a pietrelor la fiere:
Ecografia abodominala, vede foarte bine caculii biliari si peretii colecistului si ne poate spune si dimensiunile acestor formatiuni. Se poate face de cate ori este necesar, fara a afecta corpul uman cu radiatii. Ecografia este complet inofensiva pentru pacienti si poate fi efectuata in repetate randuri, fara efecte negative pe termen lung. Mai multe detalii aflati in sectiunea Ecografie.
Colangio RMN – atunci cand avem unele complicatii, provocate de litiaza biliara, cea mai buna metoda de evidentiere a calculilor biliari, atat in colecist, cat si pe traiectul cailor biliare.
Pietre la fiere tratament
Tratamentul litiazei biliare – pietre la fiere, atunci cand este simptomatica, este intotdeauna chirurgical. Operatia se face intotdeauna in anestezie generala si cu ajutorul unor pense laparoscopice scotandu-se colecistul.
Pietre la fiere tratament – Durata interventiei chirurgicale este de la 20 min pana la 1 ora. Pacientul se externeaza la domiciliu a doua zi dupa operatie. Reluarea activitatii fizice este din ziua a 4-5 ea.
Pietre la fiere tratament – Unii pacienti pot avea scaune mai moi, timp de pana la o saptamana, din cauza ca bila se elimina direct in intestin. La domiciliu aveti de urmarit o dieta alimentara timp de 2-4 saptamani. Controlul postoperator se face la o luna.
Pietre la fiere imagini
Ce sunt Calculii Biliari
Calculii biliari sau litiaza bilizara reprezinta prezenta depozitelor intarite de bila (pietre) in vezica biliara sau a cailor biliare.
Printre tipurile de calculi care se formeaza in vezica biliara, se numara cei de colesterol si cei pigmentari.
Excesul de colesterol si de bilirubina se numara printre cauzele aparitiei litiazei bilizare.
Calculii biliari pot fi asimptomatici sau pot da simptome precum durerea intensa in partea superioara a abdomenului.
Printre analizele necesare pentru diagnosticarea litiazei biliare, se numara ecografia abdominala, tomografia computerizata, RMN-ul si colangiopancreatografia retrograda endoscopica.
Principalul tratament al litiazei biliare este cel chirurgical si consta in scoaterea colecistului. Interventia se practica minim-invaziv, colecistectomie laparoscopica.
Reducerea riscului de aparitie a calculilor biliari
Luarea celor 3 mese ale zilei
Saritul meselor si postul cresc riscul de aparitie a calculilor biliari.
Slabitul treptat
In cazul in care ai nevoie sa slabesti, este bine sa pierzi intre 0.5 kg și 1 kg pe saptamana. Mentinerea unei greutati normale. Obezitatea si supraponderea cresc riscul de aparitie a litiazei bilizare.
Reducerea numarului caloriilor
Practicarea activitatii fizice si reducerea numarului caloriilor ajuta la mentinereau unei greutati normale. Odata obtinuta, mentine aceasta greutate.