Dimensiunile sânilor dumneavoastră nu sunt cele dorite sau din diferite cauze, cum ar fi scăderea în greutate sau sarcina, aceștia și-au pierdut din volum? Sau poate există o asimetrie care vă afectează fizionomia și este neplăcută estetic? Dacă acesta este cazul, soluția perfectă este intervenția de augmentare mamară (prin transfer de grăsime sau implant mamar)

Ce este augmentarea mamară?

Augmentarea mamară, cunoscută și sub denumirea de mamoplastie, este o intervenție chirurgicală menită să mărească dimensiunile sânilor sau să le confere simetrie.

Există mai multe opțiuni pentru care puteți opta în ceea ce privește mărirea sânilor. Aceasta poate fi efectuată fie printr-un transfer de grăsime dintr-o altă zonă a corpului, fie prin introducerea chirurgicală de implanturi mamare.

Implant mamar sau marirea sanilor cu grasime proprie. Care dintre cele două ți se potrivește?

Indiferent dacă este vorba despre mărirea sânilor cu ajutorul implanturilor mamare sau mărirea sanilor prin transfer de grăsime din altă parte a corpului, ambele permit creșterea în dimensiune a sânilor și îmbunătățirea formei acestora. Însă, una dintre cele două s-ar putea să vă fie mai potrivită față de cealaltă.

Deoarece implanturile mamare sunt adaptate pacientului, vin în diferite forme (sferice, anatomice) și putem opta pentru o dimensiune dorită, rezultatele sunt mult mai previzibile și pot crea o transformare mai semnificativă. Prin utilizarea grăsimii proprii, forma sânilor poate să nu fie la fel de ușor de modelat, dar cu toate astea, este un material organic și complet natural, care ar putea da rezultate mai longevive. De asemenea, nu există posibilitatea apariției complicațiilor de respingere a implantului deoarece este introdus în interiorul sânului o grefă de țesut propriu.

Un alt avantaj al utilizării grăsimii proprii este că, prin acest proces, puteți modifica aspectul a două regiuni corporale separate. Sânii vor crește în dimensiune, în timp ce zonele problematice se vor reduce. Acest lucru este bine de luat în considerare și dacă nu aveți destulă grăsime pentru a opta pentru această intervenție.

Care sunt dezavantajele acestor tehnici de marire a sanilor?

La fel cum ambele tehnici au beneficii semnificative, ele prezintă și unele dezavantaje.

Dezavantajele implanturilor mamare

Există o anumită îngrijorare cu privire la siguranța implanturilor mamare. Implanturile mamare sunt sigure și fiabile, dar sunt posibile complicații.

Complicațiile implantului pot include contractura capsulară, ruptura implantului sau deplasarea implantului.

De asemenea, implanturile nu au neapărat o perioadă de valabilitate, dar în funcție de tipul lor, ar trebui înlocuite după o durată de câțiva ani.

Unele implanturi texturate au fost, de asemenea, corelate cu limfomul anaplastic cu celule mari asociat cu implantul mamar (un cancer rar al sistemului limfatic care se găsește în țesutul cicatricial din jurul implantului) și cu boala implantului mamar (un diagnostic non-medical cu efecte secundare cum ar fi durerea articulară, oboseala și ceața creierului).

Dezavantajele măririi sânilor prin transfer de grăsime

Mărirea sânilor cu transfer de grăsime nu poate promite aceeași longevitate și aceeași previzibilitate a rezultatelor.

În cele din urmă, corpul poate absorbi grăsimea transplantată la sâni, iar pacienții pot necesita o procedură suplimentară.

În ce constă o operatie de marire a sanilor?

Operația de augmentare mamară este efectuată de obicei sub anestezie generală, deci nu vei simți nicio durere. Chirurgul estetician poate să aleagă una dintre cele trei tipuri de incizii posibile: inframamar (sub sân), axilar (în axilă) sau perialeolar. Acesta va crea un “buzunăraș” la locul inciziei prin separarea țesuturilor mamare de mușchii și țesuturile aparținând pieptului. Implanturile vor fi apoi introduse și centrate în interiorul sânilor. După ce chirurgul a plasat implanturile cu success, acesta va închide inciziile cu suturi, apoi le va asigura cu bandă și lipici chirurgical. Veți rămâne internată pentru monitorizare și veți putea fi externată în momentul în care efectul anesteziei a trecut.

Recuperarea după operația de augmentare mamară

După efectuarea operației, urmează perioada de recuperare, în care este posibil să apară dureri și vânătăi la nivelul sânilor. Pentru durere, medicul dumneavoastră vă poate prescrie analgezice. Cicatricile se estompează în timp, dar nu vor dispărea complet.

În timpul procesului de vindecare este recomandat să purtați un bandaj de compresie sau un sutien chirurgical pentru un suport suplimentar și pentru asigurarea poziției implanturilor mamare.

După operație, evitați activitățile solicitante, orice v-ar putea crește pulsul sau tensiunea arterială pentru cel puțin două săptămâni. În funcție de locul de muncă, ar fi posibil întoarcerea în câteva săptămâni, în concordanță cu sfatul medicului. În toată această perioadă, sânii vor fi sensibili la contact și mișcările obișnuite ar putea produce durere și disconfort.

Dacă apar semne de infecție, roșeață sau aveți febră, sau aveți alte simptome, cum ar fi dureri în piept sau dificultăți de respirație, contactați-vă medicul imediat.

Riscurile și complicațiile asociate operatiei de augmentare mamară

Ce este important de amintit este că operația de mărire a sânilor, mai ales cu ajutorul implantelor mamare, nu este o operație care durează toată viața. Cel mai probabil veți necesita alte intervenții pentru corectarea complicațiilor ce ar putea apărea. De asemenea, există posibilitatea ca odată cu trecerea timpului, să vă doriți implanturi de dimensiuni diferite sau o intervenție de lifting, deoarece pielea se întinde în timp.

Printre riscurile posibile se numără și:

  • durere la nivel local
  • sângerări și vânătăi
  • infecție la locul intervenției
  • contractură capsulară sau formarea de țesut cicatricial în interiorul sânului (acest lucru poate face ca implanturile să devină deformate, deplasate, dureroase sau mai vizibile)
  • ruperea sau scurgerea implantului
  • dificultăți de vindecare la locul inciziei
  • cicatrici

La fel ca în cazul oricărei proceduri chirurgicale, aceasta este însoțită de riscuri legate de efectele anesteziei generale, cheaguri de sânge sau hemoragii. De aceea, este important să anunțați medicul în legătură cu orice simptom pentru a putea să fiți în siguranță.

Chirurgia estetica si chirurgia cosmetica imbunatatesc estetica diverselor parti ale corpului, ajuta in pierderea in greutate, intarzie efectele imbatranirii si, de ce nu, combat depresia si insatisfactia de sine si ajuta la restabilirea iubirii de sine.

Clinica VenArt te ajuta sa iti mentii mult timp de acum incolo sanatate, tineretea si frumusetea! Aflati mai multe detalii in sectiunea de chirurgie plastica a clinicii noastre.

Consultant medical: Dr. Claudiu Filip