Chirurgie Vasculară și Endovasculară
Chirurgia Endovasculară este reprezentată de o serie de tehnici de chirurgie vasculara minim invaziva, create pentru a accesa și revasculariza sau trata, zone vasculare bolnave (trombi de sânge, calcificări ale vaselor de sânge, ischemii, ulcere sau anevrisme).
Cuvântul „endovascular” combină două înțelesuri: „endo” care înseamnă înăuntru, și „vascular” – vase de sânge. Aceasta oferă o abordare alternativă la chirurgia vasculara deschisă și poate fi utilizată pentru tratarea unor afecțiuni precum anevrismele și blocajele arteriale.
Spre deosebire de chirurgia tradițională, chirurgia endovasculară presupune introducerea unui cateter (un tub subțire și flexibil) într-un vas de sânge, de obicei printr-o mică incizie în zona inghinală. Cu ajutorul ghidării imagistice în timp real, cateterul este dirijat către zona de tratament. Odată ajuns acolo, se pot folosi diverse instrumente atașate la cateter pentru a trata afecțiunea, precum stenturi, baloane, stent grafturi, cu scopul de a repara structura vasului și a restabili circulația normală a sângelui prin vas.
Chirurgia Vasculară hibrid este o chirurgie vasculara care combină tehnicile chirurgicale deschise tradiționale cu metodele endovasculare minim invazive pentru a trata bolile vasculare complexe.
Această abordare permite chirurgilor vasculari experimentați să valorifice beneficiile ambelor tehnici, abordând în același timp limitările fiecăreia, ceea ce duce la îmbunătățirea rezultatelor pacienților, la reducerea timpului de recuperare și la scăderea ratei complicațiilor.
Boala Arterială Periferică
Boala Arterială Periferică (BAP), cunoscută și sub numele de Boala Vasculară Periferică (BVP) este o afecțiune destul de comună care afectează la nivel mondial, în multe țări dezvoltate, aproximativ 20% din populația mai în vârstă de 65 de ani. Boala Arterială Periferică apare ca urmare a aterosclerozei, a întăririi pereților arteriali, ca urmare a colesterolului care se depune pe interiorul pereților arteriali.
Acest material se depune sub forma unor plachete, placa arterială, iar țesutul respectiv nu va mai primi suficient sânge ca să funcționeze normal. Aceasta este o afecțiune gravă, iar reducerea cantității de sânge care ajunge în picioare datorită arterelor „înfundate parțial sau total” poate genera dureri semnificative în timpul mersului, care poate degenera în gangrenă și amputația piciorului.
Metode de tratare a afecțiunilor arteriale în cadrul clinicii VenArt:
Care sunt simptomele în Boala Arterială Periferică
- Cel mai frecvent simptom întâlnit in Boala Arterială Periferică sunt crampele în picior, la nivelul mușchilor gambei și a coapsei în timpul mersului sau la efort fizic.
- Durerea dispare când persoana nu mai face efort fizic.
- Amorțeala, furnicăturile în picior și în laba piciorului pot semnala Boala Arterială Periferică.
- Senzația de durere acută în picior, fulgerătoare în timpul repaosului.
- Piciorul rece sau laba piciorului rece sunt semne că poți suferi de Boala Arterială Periferică.
- Pierderea părului de pe picioare.
- Schimbarea culorii pielii piciorului sau a labei piciorului indică Boala Arterială Periferică.
- Dureri în picior sau laba piciorului care te trezesc din somn în timpul nopții.
Foarte multe persoane de vârsta a treia asociază Boala Arterială Periferică cu îmbătrânirea.
Aceste probleme trebuie discutate cu medicul dumneavoastră, nu au de a face cu procesul de îmbătrânire, ci cu Boala Arterială Periferică. Un examen doppler arterial în aceste circumstanțe este absolut obligatoriu, astfel încât pacientul să fie sub medicație din timp și să nu se ajungă la probleme mult mai grave.
Populația afectată de Boala Arterială Periferică
De la țară la țară, în funcție și de modul de viață și de conduita alimentară, Boala Arterială Periferică afectează cam 10% din populație. BAP poate apărea la oricine, dar apare în procente mari la populația mai în vârstă de 50 de ani.
Boala Venoasă
Ceea ce ne diferențiază de alte clinici cu profil similar este o abordare nouă, oferind pacienților un serviciu medical adaptat nevoilor specifice ale acestora, astfel încât metodele de tratament oferite de Venart sunt în funcție de patologia specifică fiecărui pacient. Printre acestea se numără: metoda cu aburi Venosteam®, tratamentul varicelor cu laser, radiofrecvență, metoda Alpha și scleroterapie.