Cuprins
ToggleRecuperarea după un tratament hemoroizi sau o intervenție chirurgicală durează de obicei de la una la șase săptămâni, în funcție de tipul de tratament, severitatea hemoroizilor și numărul eliminat. Mulți pacienți indică faptul că recuperarea de la acest tip de intervenție chirurgicală este rapidă, iar disconfortul este minim. Recuperarea totală poate varia de una până la patru săptămâni după procedură motiv pentru care se recomanda si o dieta dupa operatia de hemoroizi.
Scurtă cronologie de recuperare a pacientului
Majoritatea pacienților încep să se simtă mai bine la sfârșitul primei săptămâni, mai ales în cazul în care pacientul este capabil să păstreze mișcările intestinului lor moale sau ușor liber. Durerea poate fi resimțită în cazul în care defecația devine greoaie și este necesară încordarea mușchilor.
În timpul recuperării, constipația trebuie evitată ori de câte ori este posibil de aceea se recomanda o dieta dupa operatia de hemoroizi.
Pacientul tipic este capabil să revină la activități non-obositoare la o săptămână după tratament și să reia toate activitățile normale în decurs de două până la trei săptămâni.
Confruntarea cu recuperarea
Medicul dumneavoastră poate alege să vă gestioneze durerea în mai multe moduri diferite. Vă poate recomanda o serie de medicamente pe bază de ibuprofen, sau alt tip medicamente in funcție de evoluția fiecărui pacient.
Medicul va insista și vă va recomanda o dietă specifică pentru a avea un scaun moale. Un laxativ, poate fi binevenit pentru a preveni încordarea cu mișcările intestinului, mai ales în prima săptămână după intervenție chirurgicală.
O baie de șezut poate fi prescrisă pentru ameliorarea durerii. Puteți apoi înmuia zona rectală în câțiva centimetri de apă caldă sau puteți prepara un ceai de plante medicinal special conceput pentru acest lucru.
Acest mod de acțiune relativ banal, poate oferi ameliorarea disconfortului și se poate face de mai multe ori pe zi.
Dieta dupa operatia de hemoroizi
Recomandări dietetice vor fi făcute pentru a ajuta la prevenirea durerii. O dietă bogată în fibre pentru a înmuia scaunul și instrucțiunile de a bea apă pe parcursul fazei de recuperare-sunt doar câteva sfaturi pe care le veti primi imediat după operație.
De obicei, nu mai puțin de 8 cești adică minin 2 litri de lichide pe zi sunt recomandate. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă observați o schimbare a aspectului scaunului si pentru a schimba dieta dupa operatia de hemoroizi.
Revenirea la activitățile de zi cu zi
Este posibil să simțiți disconfort atunci când îndoiți, ghemuiți, ridicați sau treceți dintr-o poziție în picioare într-o poziție așezată. Minimizați activitățile care sunt dureroase cât mai mult posibil, mai ales în primele câteva zile după procedura dumneavoastră.
In acest articol pune accetul pe dieta pre și post operatorie și vă vom dezvălui care sunt cele mai bune alimente pentru a fi consumate în această perioadă.
În timp ce dieta nu poate fi întotdeauna motivul pentru apariția hemoroizilor, în multe cazuri, de felul în care ne adaptăm dieta depinde evoluția sau involuția hemoroizilor.
Ce dieta ar trebui să fie urmată în tratamentul hemoroizilor?
Pentru hemoroizi și tratamentul acestora, nutriția are un impact direct. Produsele procesate cresc fluxul sanguin către organele pelvine, copleșesc astfel venele cu sânge și întind pereții vaselor de sânge. Este unul dintre factorii care pot duce la apariția hemoroizilor. Printre aceste produse se numără alcoolul, produsele murate și afumate, condimentele, conservele, condimentele iuți.
În plus, nu uitați că principalul catalizator pentru dezvoltarea bolii devine constipația cronică. În ceea ce privește performanța slabă a intestinului este legată de o dietă deficitară, neadaptată.
Câteva principii de bază ale unei diete corecte, în caz de hemoroizi:
- Consum ridicat de fluide;
- Consum de fibre;
- Mese mici(adică nu umplem farfuria) și regulate;
- Mestecatul să fie o regulă de aur;
- Timp suficient pentru a lua masa.
După cum putem vedea, societatea modernă este foarte departe de alimentația ideală. Ritmul vieții actuale alert și aglomerat, ne obligă să recurgem deseori la fast-food.
Consumul de apă este deseori deficitar – oamenii beau cafea în cantități mari, ceaiuri care conțin doze mari de cofeină, sucuri carbogazoase care nu aduc decât un aport caloric ridicat.
Astfel, intestinul „bombardat” de aceste alimente ne răspunde pe măsură. Tot mai des auzim de oameni care suferă de constipație, iritație, flatulență. Mai devreme sau mai târziu acest mod de viață duce la apariția de hemoroizi.
Dieta hemoroizilor
Hemoroizii au propriile principii canonice, a căror conformitate va reduce semnificativ riscul de exacerbare și dezvoltarea bolii.
Dieta și noile reguli ale mesei, după operația de hemoroizi
Mese regulate: Trebuie să mâncați la fiecare 2,5 ore mese mici, astfel încât stomacul nu va fi supraîncărcat, iar pacientul nu va simți foamea.
- Baza felurilor de mâncare preparate trebuie să fie cereale, fructe și legume;
- Dimineața este recomandabil să începeți cu cereale care includ ovăz, ovăz, orz, hrișcă și orz;
- Pentru prânz, printre cele mai bune legume pentru buna functionare a intestinului sunt conopida, morcovi, sfecla, dovlecei, broccoli si castraveți care pot fi consumate fierte sau și crude.
In dieta de zi cu zi ar trebui să fie integrate caise proaspete, banane, prune uscate, caise uscate, mere.
De asemenea, trebuie să mănânce cel puțin 60 de grame de ovăz, grâu sau tărâțe de secară. Acest gramaj va satisface aproape complet nevoia organismului de fibre dietetice. Tărâțe zdrobite pot fi adăugate în piure.
- Carnea este recomandată doar gătită la cuptor sau fiartă;
- Trebuie acordată o atenție deosebită consumului de apă potabilă pe zi, o persoană trebuie să bea cel puțin 1,5 litri. -Recomandat mai ales dimineața pe stomacul gol să bea un pahar de apă rece;
- Produse lactate lichide, sunt indicate mai ales dacă acestea sunt îmbogățite cu lacto – și bifidobacterii. Aceste elemente îmbunătățesc funcția intestinală, mențin echilibrul microflorei intestinale.
Ce alimente previn aparitia hemoroizilor?
Vă sugerăm mai multe alimente pe care le puteți integra cu success și fac dieta *ideală* pentru a preveni apariția hemoroizilor. Aceste alimente sunt:
- Cereale integrale;
- Multă apă plată;
- Peşte;
- Nuci;
- Legume;
- Fructe;
- Quinoa;
- Linte;
- Pui la grătar;
- Curcan la grătar.
Amintiți-vă să mănâncați carne chiar dacă este slabă în cantități moderate.(pui la gratar si curcan). Supraalimentarea cu alimente bogate în carne poate aglomera sistemul digestiv și de aici pâna la apariția hemoroizilor nu mai este decât un singur pas.
Alimente și băuturi care nu sunt indicate in dieta pentru hemoroizi
- Excesul de pizza;
- Excesul de carne roșie;
- Alimente prelucrate;
- Alcool;
- Cafea;
- Ceai cafeinizat (cofeina te va deshidrata);
- Alimente picante;
- Sosuri îngroșate cu făină și amidon.
Hemoroizii sunt frecvent cauzați de constipație și, în unele cazuri, de diaree. Dacă sunteți constipat și suferiți de hemoroizi, veți dori să aruncăm o privire la ceea ce mâncați sau beți pentru a determina care este cauza constipației dumneavoastră.
De multe ori primul lucru pe care îl facem dimineața este să bem o cafea. În timp ce acest lucru nu este neapărat rău pentru hemoroizi. Pentru majoritatea oamenilor, cafeaua te trimite direct la baie dimineața.
Dar se poate ca în cazul dvs, cafeaua să nu fie un prieten atât de bun.
Dieta după operația de hemoroizi
Dieta după operația de hemoroizi este însoțită de o etapă destul de incomodă de recuperare. Dar chiar și o intervenție chirurgicală de success nu poate deveni garanție că hemoroizii nu se vor întoarce, dacă stilul de viață al pacientului nu se schimbă. Unul dintre momentele cheie devine dieta dupa îndepărtarea hemoroizilor.
Principii această dietă se bazează pe 4 reguli:
- Masă bine echilibrată: trebuie să vă asigurați că mâncarea a fost concepută astfel încât să beneficiați de toate mineralele și vitaminele necesare;
- Mese mici și fracționate: pacientul după o intervenție chirurgicală ar trebui să mănânce de 5-6 ori pe zi, dar porțiuni foarte mici;
- Alimente blânde: acest lucru înseamnă că produsele nu ar trebui să provoace flatulență, diaree sau diaree, deoarece acest lucru complică vindecarea rănilor postoperatorii;
Pentru a fi cat mai blândă recuperarea, la un pacient după o intervenție chirurgicală, de preferință în prima zi este recomandabil să nu mănânce nimic.
Din a doua zi vă puteți hrăni treptat cu fructe și mai târziu cu legume. Dar, în orice caz, nu ar trebui să fie alimente care cauzează fermentație și flatulență.
De ce medicii sugerează o dietă lichidă pentru hemoroizi?
Dieta lichidă nu înseamnă că vi se permite să consumați numai lichide. Întregul scop al unei diete lichide în orice condiție medicală este de a se asigura că mișcările intestinului sunt cele naturale.
O dietă lichidă sa dovedit eficientă în diferite condiții medicale și, uneori, un medic poate prescrie o dieta lichidă inainte de operatie.
Ea include în principal lichide și alimente care se pot transforma în lichide clare la temperatura camerei. Deci, sunt ușor de digerat și recomandate după intervenția chirurgicală a tractului digestiv.
Alegerile alimentare într-o dietă lichidă pentru hemoroizi includ suc de mere sau afine și bulion.
În mod clar, o dieta lichidă are calorii mici și este lipsită de substanțe nutritive esențiale. De aceea, în general, este sugerată să fie urmată o perioadă scurtă de timp.
De ce este necesară o dietă lichidă?
O dietă lichidă ajută la reducerea riscului în cazul în care pacientul are dificultăți în digestia sau mestecarea alimentelor solide. Constipația poate fi o problemă în cazul în care pacientul mănâncă înainte de intervenția chirurgicală. Este important să se asigure siguranța și dieta lichidă care ajută la reducerea riscului.
În cazul în care sistemul digestiv al pacientului care suferă o intervenție chirurgicală este lent sau deteriorat de la boală, sau de la intervenția chirurgicală, fiind pe o dieta lichidă, poate ajuta la gestionarea durerii și pentru a preveni complicațiile, cum ar fi un blocaj în intestine.
Uneori, chirurgul vă poate da permisiunea de a consuma și alte alimente, ar fi piureuri sau iaurt. Prin urmare, urmați îndeaproape instrucțiunile date de medic înainte și după de intervenția chirurgicală.
Dieta lichidă după operația de hemoroizi
Medicii sugerează dieta lichidă după o intervenție chirurgicală de hemoroizi, în mod regulat.
Produsele alimentare de mai jos pot fi consumate după intervenția chirurgicală:
- Suc de fructe și legume (fără pulpă);
- Băuturi sport( băuturi de înlocuire a electroliților);
- Ceai din plante medicinale;
- Alternative de lapte sau lapte (soia, migdale);
- Milkshake-uri, malțuri, piureuri;
- Supe cremă;
- Miere.
De asemenea dorim să fiți informați și asupra produselor nerecomandate, în perioada pre/sau post operatorie.
Lista *produselor alimentare interzise* înainte de operația de hemoroizi:
- Carne (cu excepția cazului în care este piure, subțiat și încordat)Tofu, înlocuitori de carne;
- Nuci și semințe;
- Fructe și legume crude;
- Brânză solidă;
- Supe sau tocănițe cu tăiței, carne sau legume;
- Pâine;
- Paste integrale sau orez;
- Chipsuri, biscuiți, covrigei, popcorn;
- Brioșe, prăjituri, prăjituri, produse de patiserie;
- Bomboane sau dulciuri procesate.
Sănătatea este cel mai de preț bun al nostru de care trebuie să avem grijă. Alegerile noastre ne pot face mai sănătoși, asta dacă optăm pentru o dietă dupa operatia de hemoroizi echilibrată și un mod de viață activ.
Echipa de la Clinica VenArt este formată din chirurgi renumiți la nivel național și internațional, care asigură pacienților servicii medicale de cea mai bună calitate datorită nivelului ridicat de competență și a dotărilor și aparaturilor performante ale clinicii. Din anul 2013 până în prezent la Clinica Venart au fost tratați cu succes peste 12.000 de pacienți.
Articole recomandate:
Ce trebuie să știi despre hemoroizi?
Afla indicele tau de masa corporala. Calcularea greutății ideale (Calculator IMC)