Dr. Vasile Bintințan

Chirurgie Generală

Despre

Dr. Vasile Bintințan este șef de lucrări la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, medic primar chirurgie generală, având o bogată experiență chirurgicală, fiind implicat în proiecte de cercetare clinică în domeniul noilor tehnici chirurgicale și a tendințelor în chirurgia laparoscopică (chirurgia colorectală, minilaparoscopia). Acitivitatea sa didactică și clinică se desfășoară în cadrul Clinicii Universitare Chirurgie I Cluj-Napoca.

Este un profesionist cu multiple stagii de perfecționare în țară și străinătate, preocupat de rigoarea actului medical și pasionat de tehnicile chirurgicale moderne.

Programări Dr. Vasile Bintințan

Detalii

A participat în echipe chirurgicale din spitale europene de renume: Universitats Klinikum HeidelbergAKH VienaClinica St Luc Bruxelles de la care a deprins atât tehnici chirurgicale de nivel înalt, cât și atitudinea de colaborare în echipe multidisciplinare complexe cu specialiști din domenii conexe, model de muncă pe care încearcă să-l transpună în practica sa de zi cu zi.

Încă din perioada de rezidențiat a fost inclus într-un proiect de cercetare al Universității Heidelberg care s-a finalizat cu publicarea primului caz de esofagectomie robotică prin abord transhiatal din Europa. Dr. Bintințan a continuat cercetarea în domeniul chirurgiei minim-invazive transhiatale a esofagului, a publicat o tehnică chirurgicală originală de efectuare a anastomozei intratoracice prin abord strict transhiatal și a concretizat activitatea de cercetare experimentală și clinică prin finalizarea tezei de doctorat cu titlul: „Esofagectomia transhiatala prin abord minim-invaziv”. A continuat ulterior specializarea în domeniul chirurgiei esofagului și stomacului printr-un stagiu la AKH Viena unde a aprofundat tehnicile de esofagectomie minim-invazivă de rezecție gastrică radicală pentru cancer și de chirurgie bariatrică (gastric sleeve).

Dr. Bintințan a urmat stagii de chirurgie viscerală și transplant la Universitatea Heidelberg (2 ani), stagiu de chirurgie a tractului digestiv superior la Universitatea Viena (1 lună) și un stagiu de chirurgie hepatobiliopancreatică și transplant hepatic la Clinica St. Luc, Universite Catolique de Louvain, Bruxelles (6 luni). A urmat numeroase alte cursuri de pregătire profesională în diferite domenii chirurgicale sau medicale conexe dintre care cele mai relevante sunt:

A depus eforturi pentru implementarea metodelor chirurgicale deprinse în diferitele stagii și cursuri. A fost unul dintre principalii promotori ai introducerii abordului laparoscopic în chirurgia colorectală (hemicolectomii drepte, hemicolectomii stangi laparoscopice), în chirurgia bariatrică (gastric sleeve), în chirurgia herniei (cura laparoscopică unilaterală sau bilaterală a herniilor inghinale, cura laparoscopică a eventrațiilor), în chirurgia endoscopică transanala (TEO) sau în tratamentul endoscopic al fistulelor perianale (VAAFT), tehnici care acum fac parte din practica clinică obișnuită a domnului doctor. Este un susținător al implementării protocoalelor moderne, actuale în tratamentul chirurgical complex, multidisciplinar al patologiei chirurgicale a sânului, esogastrica, pancreatica colorectală sau ginecologică oncologică atât prin utilizarea la întregul potențial al metodelor de stadializare imagistice sau minim-invazive și a avantajelor tratamentului radiochimioterapic neoadjuvant, cât și prin utilizarea tehncilor chirurgicale radicale, adecvate fiecărui caz în parte.

Are o bogată activitate didactică și de educație medicală continuă. În anul 2005 a inițiat un curs de chirurgie laparoscopică avansată la Universitatea Heidelberg, curs care în prezent se desfășoară în două ediții anuale și în care medici din Germania sunt inițiați în secretele chirurgiei laparoscopice. Din 2006 organizează un curs similar la Universitatea Cluj-Napoca pentru medicii români, iar din 2009 a inițiat la Cluj-Napoca și un curs de inițiere în chirurgia laparoscopică. Este colaborator al cursurilor de chirurgie laparoscopică organizate de Asociația Română de Chirurgie Endoscopică în care este implicat activ prin prelegeri și sesiuni “live surgery”. Este de asemenea un colaborator constant al workshop-urilor de chirurgie organizate de către Societatea Studenților de Chirurgie din România, filiala Cluj.

Are un număr de peste 31 de lucrări științifice prezentate la congrese naționale și 18 lucrări prezentate la congrese internaționale. A fost invitat să susțină prelegeri sau lucrări științifice originale la 6 congrese naționale și 14 congrese internaționale de specialitate, dintre care cele mai relevante sunt: European Congres of Coloproctology, Belgrad, 2013, European Asscoaiation of Endoscopic Surgery, Viena 2013, European Colorectal Congres, St Gallen 2011, Intenational Colorectal Forum 2012. Este membru activ al Asocieției Române pentru Chirurgie Endoscopică, Societății Române de Chirurgie, European Association of Endoscopic Surgery, European Society of Digestive Surgery. Este autor sau coautor la 13 articole publicate în reviste indexate Medline, dintre care 4 în reviste internaționale de prestigiu, publicații care au fost citate de 59 ori. Are un număr de 37 articole publicate ân rezumat ân reviste internaționale indexate Medline. A realizat recenzii pentru World Journal of Gastroenterology, Langenbeck’s Archives of Surgery și Journal of Clinical Anesthesia. În anul 2011 a organizat în colaborarea cu UMF Cluj-Napoca un workshop internațional pe tema tratamentului chirurgical endoscopic al patologiei anorectale, ocazie cu care au fost introduse în Cl Chirurgie I tehnici moderne de tratament chirurgical pentru tumorile rectale și fistulele perianale.

Proiectele actuale de cerecetare se concentrează asupra studiului efectelor chirurgiei laparoscopice asupra funcționării sistemului imun în perioada perioperatorie (Grant 1), a fezabilității reducerii dimensiunilor instrumentelor și a numărului de trocare în chirurgia laparoscopică (Grant 2), pe dezvoltarea unor noi intrumente specifice pentru chirurgia laparoscopică (Grant 3), pe evaluarea aportului realității virtuale în deprinderea tehnicilor chirurgicale, pe rezultatele abordului laparoscopic în chirurgia herniară și în pancreatita acută, necrotica severă sau pe rezultatele exciziei locale endoscopice a tumorilor rectale ”low-risk”. 

Bineinteles că patologia abordată de Dr. Bintințan cuprinde toate afecțiunile comune cum ar fi diferitele tipuri de hernii, eventrații, operațiile de colecist (litiaza biliară), pancreas, ficat, micșorare de stomac, atât prin chirurgie laparoscopică minim invazivă, cât si, în mod natural, chirurgie clasică.