Glanda Bartholin (sau glandele vestibulare mai mari) sunt organe importante ale sistemului reproductiv feminin. Anatomistul danez Caspar Bartholin Secundus le-a descris pentru prima dată în 1677. Funcția lor principală este aceea de producere a unei secreții mucoide care ajută la lubrifierea vaginală și vulvară. Aceste glande sunt situate în vestibulul vulvar, de ambele părți ale orificiului extern al vaginului şi au mărimea unui bob de mazăre. Sunt omologi ale glandelor bulbouretrale (Cowper).
Cuprins
ToggleCe este chistul glandei Bartholin?
Patologia glandei Bartholin se poate prezenta ca o masă asimptomatică, provocând doar asimetrie vulvară. Masele simptomatice pot prezenta sensibilitate severă, eritem (roseață) înconjurător și edem. Chisturile și abcesele se formează adesea la femeile de vârstă reproductivă și nu necesită tratament. Rar, biopsia în masă și excizia pot fi necesare dacă se suspectează malignitate. Aflați totul despre chisturile ovariene: Chisturile ovariene.
Când apare un chist pe glanda Bartholin?
Blocarea unui canal Bartholin duce la formarea unui lichid în glanda Bartholin. Glanda Bartholin, cand se blocheaza formeaza un chist al glandei Bartholin sau chist al canalului Bartholin. Aceste chisturi pot varia ca mărime şi, de obicei, cresc lent. Dacă glanda Bartholin sau canalul Bartholin se infectează poate duce la un abces al glandei Bartholin.
Chisturile glandei Bartholin sunt adesea mici și nedureroase, majoritatea dispărând fără tratament.
Care sunt cauzele apariţiei chisturilor Bartholin?
Medicii nu ştiu încă sigur ce provoacă blocarea acestor glande, însă infecția care provoacă chistul poate fi cauzată de bacterii precum E-coli. De asemenea, în cazuri rare, apariţia chisturilor se poate datora bacteriilor care provoacă infecții cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi gonoreea sau chlamydia.
Conform statisticilor, aproximativ 2 din 10 femei pot să dezvolte un chist al glandei Bartholin, la un moment dat. De obicei, vârsta aproximativă la care pot apărea chisturile Bartholin este de 20 de ani, posibilitatea de apariţie scăzând odată cu vârsta mai înaintată.
Care sunt simptomele specifice apariţiei unui chist al glandei Bartholin?
Este posibil să nu prezentați simptome dacă chistul glandei Bartholin este unul mic, însă, un chist mare sau un chist infectat (abces) poate provoca simptome destul de grave şi neplăcute.
Simptomele unui chist care nu este infectat includ:
- O umflatură nedureroasă în zona vulvei;
- Roșeață sau umflături în zona vulvei;
- Disconfort în timpul deplasării sau în timpul contactului sexual.
Simptomele unui chist infectat includ:
- Durere care se înrăutățește și îngreunează așezarea sau deplasarea;
- Febră și frisoane;
- Umflături în zona vulvei;
- Scurgeri ale chistului.
Cum se diagnostichează un chist al glandei Bartholin?
Un chist al glandei Bartholin poate să fie diagnosticat fie de către pacient, prin palpare, sau de către medicul specialist care îl poate observa în timpul unui examen fizic. În general, dacă chistul nu provoacă simptome, este foarte puţin probabil să fie descoperit de către pacient.
Un abces este diagnosticat pe baza semnelor de infecție, cum ar fi febră sau umflarea, și durerea în zona vulvei.
În unele cazuri, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, medicul specialist poate elimina chistul pentru a se asigura că nu este canceros sau că nu influenţează altă problemă de sănătate. Totul despre screening și cum ajută la diagnosticarea cancerului.
Pentru a diagnostica un chist Bartholin, medicul dumneavoastră poate:
- Pune întrebări despre istoricul dumneavoastră medical;
- Efectua un examen pelvin;
- Preleva un eșantion de secreții din vagin sau din colul uterin pentru a detecta dacă există o infecție cu transmitere sexuală;
- Recomanda un test al masei chistului (biopsie) pentru a verifica dacă există celule canceroase (mai ales la pacientele care se afla la postmenopauză sau care au peste 40 de ani).
Dacă medicul depistează prezenta canceroasa, acesta vă poate îndruma către un ginecolog specializat în cancerele sistemului reproductiv feminin. Clinica Venart este specializata in chirurgie ginecologica si in ginecologia oncologica.
Cum se tratează chisturile glandei Bartholin?
Dacă pacienta suferă de vreo infecţie cu transmitere sexuală sau dacă chistul este infectat, medicul specialist va prescrie un antibiotic. De asemenea, acesta poate prescrie medicamente topice care se vor aplică pe piele. Dacă pacineta are sub 40 de ani și chistul nu cauzează probleme, probabil că doctorul nu va prescrie niciun tratament.
O baie simplă de șezut poate ajuta chistul să dispară de la sine:
Umpleți o cadă cu suficientă apă pentru a vă acoperi vulva și aşezaţi-vă ușor.
Faceți acest lucru de mai multe ori pe zi timp de 3 sau 4 zile. Chistul se poate sparge și se poate scurge singur.
Dacă chistul lui Bartholin cauzează probleme – sau dacă este transformat într-un abces – va trebui să vă adresați medicului dumneavoastră. Acesta vă va recomanda prin unul din cele trei moduri:
Drenajul chirurgical al chisturilor glandei Bartholin
Medicul va face o mică tăietură în chist şi va plasa un mic tub de cauciuc (cateter) în deschidere pentru a permite scurgerea acestuia. Chistul în sine poate dispărea într-o perioadă de 6 săptămâni după intervenţie,însă starea de bine a pacientei va apărea imediat după dispariția lichidului. Este posibil să fie nevoie să luați medicamente pentru durere câteva zile după drenaj.
Efectele secundare ale drenajului chirurgical includ durere sau disconfort – mai ales în timpul actului sexual. De asemenea, este posibil să simţiţi și o umflare a labiilor,puteţi dezvolta o infecție, sângerare sau cicatrici.
Marsupializarea chistului Bartholin
Dacă chisturile vă deranjează sau reapar frecvent, această procedură vă poate ajuta să scăpaţi de problemă. Medicul va tăia chistul deschis, apoi va coase pielea din jurul acestuia pentru a forma o pungă mică, acest lucru permiţând scurgerea fluidului. Medicul va împacheta zona cu tifon special pentru a absorbi lichidul și sângele. Procesul acesta durează mai puțin de o jumătate de oră și externarea se face în aceeași zi. Medicul vă poate prescrie analgezice după o astfel de intervenţie. Există, de asemenea, un risc de infecție, sângerare sau de reapariţie a abcesului.
Îndepărtarea glandei Bartholin
Medicul vă poate recomanda această opțiune dacă celelalte nu au funcționat sau chisturile și abcesele glandei Bartholin reapar frecvent chiar şi după tratament. Această operație durează aproximativ o oră şi se face sub influenţa unei anestezii totale. Externarea se poate face imediat după intervenţie. Efectele adverse posibile includ sângerări, răni și infecții. În Secția de Chirurgie Generală a clinicii Venart se pot efectua o gamă complexa și completă de intervenții, pe cale laparoscopică.
Alte metode de tratament
Terapia cu laser cu dioxid de carbon poate asigura vaporizarea chistului. Un studiu realizat de Fambrini M și colaboratorii a concluzionat că vaporizarea cu laser CO2 este un mod sigur și eficient de a trata complet un chist Bartholin. Ablația azotatului de argint după drenajul chistului a fost la fel de eficientă ca marsupializarea și a cauzat mai puțină formare a cicatricilor .
Cum putem preveni apariţia chisturilor glandei Bartholin?
Nu exista o modalitate eficientă 100% de a preveni apariţia unui chist al glandei Bartholin. Dar măsuri de protajera mai sigure, cum ar fi utilizarea prezervativelor, pot ajuta la prevenirea unei infecții sau a formării de chisturi. De asemenea, o igienă bună poate scădea şansele de a dezvolta chisturi sau abcese ale glandei.