Cuprins
ToggleCe este henia? Hernia reprezinta o afectiune frecvent intalnita in patologia chirurgicala, in special la sexul masculin, iar in literatura de specialitate se vorbeste de peste 2 milioane de cazuri pe an de cazuri de hernie.
Hernia este definita ca fiind protruzia unui viscer, sau a unui tesut anatomic, printr-un orificiu – existent sau dobandit, al peretelui abdominal. De fapt, vorbim despre hernie ori de cate ori exista un defect al peretelui inghinal posterior, fie congenital, fie dobandit.
Cea mai veche atestare depre hernia inghinala apare in anul 1552 i.e.n, in papirusul egiptean al lui Ebers, care descrie aceasta patologie ca o umflatura aparuta dupa tuse.
Citeste si: Hernia – Tipuri de hernii, simptome, complicatii, tratament
Ce este hernia inghinala
Hernia inghinala apare atunci cand o bucata de tesut gras sau o parte din intestin sau vezica patrunde in canalul inghinal, printr-un orificiu format in peretele abdominal.
Este important de mentionat ca exista doua tipuri de hernie inghinala, in functie de modul in care apare:
- directa – este determinata de slabirea musculaturii, de cele mai multe ori din cauza imbatranirii, dupa o leziune sau dupa o operatie la nivelul abdomenului;
- indirecta – reprezinta un defect congenital si poate fi tratat la scurt timp dupa nastere. Pe canalul inghinal, care ar trebui sa se inchida inainte de nastere, ramane o deschizatura prin care tesuturile protruzioneaza.
La barbati, punctul sensibil este reprezentat de canalul inghinal, acolo unde cordonul spermatic intra in scrot. La femei, canalul inghinal transporta un ligament care are rolul de a sustine uterul, iar herniile apar de obicei in zona in care tesutul conjunctiv al uterului este legat de tesutul din jurul osului pubian.
Hernia inghinala, una dintre problemele majore de sanatate
Chirurgia canalului inghinal reprezinta una dintre cele mai frecvente proceduri chirurgicale efectuate in chirurgia generala. In Statele Unite ale Americii se raporteaza intr-un an, aproximativ 700.000 cazuri, iar in Korea in anul 2010, s-a intervenit chirurgical pe acest diagnostic la aproximativ 30.000 de pacienți.
Pentru tratamentul chirurgical al herniei inghinale au fost propuse o multitudine de procedee chirurgicale, atat tisulare, cat si protetice, dar in ciuda multiplelor tehnici chirurgicale descrise, hernia inghinala pare sa reprezinte mai departe o problema majora de sanatate confirmand instabilitatea anatomica a regiunii inghinale.
Metoda laparoscopica nu modifica modul de tratament al diverselor patologii chirurgicale, ci mai degraba noul abord este responsabil de recuperarea postoperatorie mult mai facila a pacientilor.
Ce este Tehnica endoscopica TEP (Totally ExtraPeritoneal)
Tehnica endoscopica TEP este o metoda terapeutica complexa care ofera cea mai sigura reparatie a canalului inghinal, rezolvand defectul fara a afecta integritatea peretelui abdominal. In tehnica TEP se urmareste amplasarea unei proteze in spatiul properitoneal, acoperind astfel intreaga zona inghinala, incluziv aria de producere a herniei indirecte, directe, femurale si obturatorii.
Este o tehnica “tension free” care se bazeaza pe Legea lui Pascal in care variaţia de presiune produsă într-un punct al unui lichid aflat în echilibru în câmp gravitaţional se transmite integral în toate punctele acelui lichid. Ca urmare a acestui fapt, presiunea intra-abdominala exercitata pe zona de hernie este utilizata acum, in tehnica laparoscopica pentru repararea defectului herniar, presiunea pe plasa fiind constanta in toate punctele ei.
Tehnica se caracterizeaza prin durere postoperatorie scazuta, mobilizare rapida inca din ziua operatiei, complicatii de plaga aproape absente si recuperare fizica rapida. Un alt avantaj major il reprezinta faptul ca tehnica evita patrunderea in cavitatea peritoneala cu un risc zero de a leza organele intra-abdominale (ansele intestinale, ocluzii intestinale).
Care este avantajul tratamentului herniei inghinale cu ajutorul laparoscopiei
Rata de recidiva herniara scazuta de 1-4%, durerea postoperatorie minima comparativ cu abordul deschis, incidenta scazuta a durererii, aspectul estetic net superior, la care se adauga durata scurta de spitalizare, costurile minime si reluarea rapida a activitatii zilnice a pacientului, pot concluziona ca abordul TEP ar putea reprezenta noul “gold standard” de tratament pentru hernia inghinala.
Pregatirea pacientului pentru operatia de hernie inghinala
Pregatirea preoperatorie a pacientilor este identica cu cea de la toate interventiile chirurgicale laparoscopice. Pe langa probele de sange uzuale (hepatice, renale, glicemia, hemo-leucograma, probe de coagulare) este necesar efectuarea unui ECG si a unei radiografii pulmonare, iar pentru pacientii cu patologii cronice un consult de specialitate.
Se impune anestezia generala care ofera o buna relaxare musculara cu mentinerea “camerei de lucru”. Obligatoriu toti pacientii vor fi informati asupra operatiei si vor semna un acord informat.
Cum se desfasoara operatia laparoscopica de hernie inghinala
Pentru abordul laparoscopic al herniei inghinale sunt necesare instumentele comune cu alte tipuri de laparoscopii. Se vor folosi 3 incizii: una de 12 mm subombilical si paramedian de partea herniei, una de 10 mm pe linia ombilico-pubiana si una de 5 mm suprapubiana, incizii corespunzatoare celor 3 trocare de lucru ( 2 x10 mm si 1x 5 mm).
Planul corect de disectie este planul avascular situat imediat posterior fata de muschiul drept abdominal. Dupa disectia completa a sacului, cu eliberarea orificiului inghinal profund, lateralizarea cordonului spermatic si coborarea distala a peritoneului si a sacului urmeaza protezarea zonei inghinale. In general se folosesc poteze de polipropilena de 15/10 cm care apoi sunt croite in functie de particularitatile anatomice.
Noile proteze de polipropilena sunt preformate, cu dimensiuni variabile, avand forma peretelui canalului inghinal, ceea ce le face mai usor de manevrat si amplasat la acest nivel.
Tehnica TEP ramane una din cele mai frecvet utilizate tehnici pentru rezolvarea herniilor inghinale.
Pentru a alege aceasta varianta chirurgicala este obligatoriu pentru chirurg sa detina un nivel avansat in chirurgia laparoscopica. Datorita abordului nu atat de familiar al spatiului properitoneal, comparativ cu spatiul intraperitoneal, pe care orice chirurg generalist il cunoaste foarte bine, in tehnica TEP este necesara o curba de invatare mult mai lunga.
Abordul TEP reprezinta o metoda mult mai rapida de rezolvare a herniilor inghinale, odata ce tehnica este stapanita si anatomia spatiului properitoneal este deplin cunoscuta.
Este o tehnica sigura cu rezultate excelente pe termen scurt, mediu si lung la care adaugam si absenta riscului de a leza organele intraabdominale.
Ce avem voie sa mancam inainte de operatia de hernie inghinala
Din punct de vedere al restrictiilor alimentare preoperatorii, ne referim doar la limitarea alimentelor si bauturilor care prin fermentatie pot determina meteorism abdominal, reducand astfel campul operator. Se va atentiona pacientul sa evite astfel de alimente in preziua operatiei, iar in ziua operatiei va fi interzis orice fel de ingestie de lichide sau alimente.
Chirurgia herniilor – Profilaxia antibiotica
Ghidurile EAS au aratat ca nu este necesara adminstrarea antibioticelor la pacientii cu patologie herniara ce urmeaza a fi protezati laparoscopic. Exceptie fac pacientii cu imunosupresie, pacientii cu diabet, pacientii neoplazici sau cei protezati valvular cardiac.
Cum afecteaza hernia inghinala viata sexuala
De obicei, viata sexuala nu este afectata din cauza herniei inghinale sau in urma unei interventii chirurgicale. In cazul in care apare hernia inghinala incarcerata la barbati, cordonul spermatic poate fi afectat, iar sperma nu mai este transportata cu usurinta catre uretra. Uneori pot fi afectate si vasele de sange care iriga unul sau ambele testicule. Acest lucru poate duce la micsorarea testiculelor si la infertilitate masculina.
In prezent, tehnicile moderne de interventie chirugicala nu influenteaza in mod semnificativ functiile sexuale. Totusi, inainte de operatie, viata sexuala poate fi afectata din cauza durerilor si umflaturii inestetice.
Cu specialisti de inalt profesionalism, medici cu rezultate remarcabile in medicina, Clinica VenArt Cluj pune la dispozitia pacientilor o serie de specialitati medicale: chirurgie ORL, chirurgie vasculara, chirurgie generala, ginecologie-oncologie, chirurgie plastica si estetica, ecografie. Clinica dispune de excelenta colaborare cu medicul francez, Rene Milleret, cu exceptionale rezultate in tratamentul varicelor, prin metode inovative si minim invazive. Tratament varice Bucuresti asigurat de Clinica VenArt tot prin colaborarea cu dr. Rene Milleret.
Operatie laparoscopica hernie inghinala Cluj. Telefon programari: (+40) 731 837 520