Cuprins
ToggleOperația de rinoseptoplastie este o intervenție chirurgicală, minim-invazivă, ce poate fi efectuată atât pentru scopuri estetice cât și pentru a îmbunătăți calitatea funcției respiratorii a pacientului.
O rinoseptoplastie este o operație de îmbunătățire a aspectului nasului (rinoplastie) și de îmbunătățire a modului în care respirați prin nas (septoplastie). Nu numai că operația de rinoseptoplastie poate fi o opțiune, dar chirurgii plastici o vor recomanda adesea dacă știu că intenționați să obțineți ambele intervenții chirurgicale, la un moment dat.
Ce este rinoplastia?
Rinoplastia este o intervenție chirurgicală care are ca scop schimbarea formei nasului. Motivația rinoplastiei poate fi schimbarea aspectului nasului, îmbunătățirea respirației sau ambele.
Porțiunea superioară a structurii nasului este osoasă, iar partea inferioară este reprezentată de cartilaj. Rinoplastia poate schimba forma osului, a cartilajul, pielea sau toate cele trei. Deviatia de sept este un subset al acestui tip de operatie. Discutați cu chirurgul dacă rinoplastia este potrivită pentru dumneavoastră și ce poate realiza aceasta.
Când este recomandată rinoplastia?
Rinoplastia poate schimba dimensiunea, forma sau proporțiile nasului. Se poate face pentru a repara deformările de la o leziune, pentru a corecta un defect congenital sau a ameliora unele dificultăți de respirație. Dacă prezentați una sau mai multe dintre problemele enumerate, cel mai probabil rinoplastia vă poate ajuta să scăpati de ea/ele.
Ce este septoplastia?
Septoplastia este o procedură chirurgicală utilizată pentru îndreptarea osului și cartilajului, mărind astfel spațiul dintre cele două nări (sept). Când septul este strâmb, este cunoscut sub numele de sept deviat. Un sept deviat poate face mai dificilă respirația prin nas și poate crește riscul de infecții sinusale, datorită drenajului deficitar.
În timpul septoplastiei, septul nazal este repoziționat la mijlocul nasului. Acest procedeu poate necesita tăierea și îndepărtarea unor părți ale septului nazal înainte de a fi reintroduse în poziția corectă. Chirurgul poate decide dacă septoplastia este potrivită pentru dumneavoastră.
Când este recomandată septoplastia?
Deviația de sept este o afecțiune frecventă, ce poate apărea din diferite cauze. Insă, atunci când aceasta devine severă, deviația de sept poate bloca o parte a nasului și poate reduce fluxul de aer, provocând dificultăți de respirație prin una sau ambele părți ale nasului.
Septoplastia îndreaptă septul nazal prin tunderea, repoziționarea și înlocuirea cartilajului, osului sau ambelor.
Dacă aveți simptome – cum ar fi dificultăți de respirație prin nas – care vă afectează calitatea vieții, puteți lua în considerare o intervenție chirurgicală pentru a repara un sept deviat.
Pot face o operație de rinoplastie simultan cu una de septoplastie?
Desigur! Cele două operații pot fi efectuate impreună, în același timp, astfel denumindu-se de către specialiști ca si operația de rinoseptoplastie. Nu numai că este o opțiune, dar chirurgii plastici o vor recomanda adesea dacă știu că intenționați să obțineți ambele intervenții chirurgicale la un moment dat.
Ce este operația de rinoseptoplastie?
Operația de rinoseptoplastie este o operație de îmbunătățire a aspectului nasului (rinoplastie) și de îmbunătățire a modului în care respirați prin nas (septoplastie).
Aceasta implică operarea oaselor și a cartilajului care conferă nasului forma și structura sa, precum și modelarea septului pentru ca acesta să devină drept. Septul este cartilajul și osul din interiorul nasului care separă nările.
Care sunt beneficiile aduse de operația de rinoseptoplastie
- Nasul poate să aibă dimensiunea și forma dorite;
- Respirația prin ambele nări se îmbunătățește vizibil;
- Puteți scăpa de problema sforăitului care reprezinta un risc mai mare de hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace și accident vascular cerebral.
După operația de rinoseptoplastie, inciziile ar trebui să se vindece rapid și este posibil să observați îmbunătățiri ale respirației, la scurt timp după procedură. Cele mai multe umflături se vor diminua în câteva săptămâni . Cu toate acestea, procesul complet de vindecare vă fi lent.
Cartilajul și alte țesuturi nazale pot necesita o perioadă de trei până la șase luni pentru a se așeza în noua lor formă. Este posibil să apară modificări până la un an după operație.
Pacienții declară că se confruntă cu o varietate de beneficii, incluzând mai puține dificultăți de respirație, un somn mai bun și reducerea sforăitului, precum și un aspect îmbunătățit al nasului, un echilibru mai bun cu alte trăsături faciale și o mai mare încredere de sine.
Cum se desfășoară operația de rinoseptoplastie?
Operația de rinoseptoplastie este aproape întotdeauna efectuată sub un anestezic general. Această intervenție chirurgicală poate dura de la una până la 2 ore.
Astfel, chirurgul va efectua o tăietură pe mucoasă (mucoasa asemănătoare pielii din interiorul nasului) și o va ridica de pe cartilaj și os. Va îndepărta părțile cartilajului și osului care sunt îndoite și va pune restul înapoi în poziție dreaptă.
Chirurgul poate să rafineze vârful nasului îndepărtând o parte din cartilaj. De asemenea, acesta poate să îndrepte și să îngusteze oasele nazale prin ruperea și apoi stabilirea acestora.
De altfel, este posibil ca chirurgul să sprijine sau să reconstruiască o parte din nas folosind o grefă de cartilaj, o grefă osoasă sau un implant artificial.Acesta poate împacheta interiorul nasului pentru a preveni sângerarea și poate așeza o atelă și o curea pe exteriorul nasului pentru sprijin.
Cât timp durează recuperarea după operația de rinoseptoplastie?
După ce pacientul se trezește din anestezie, acesta va rămâne sub observație câteva ore pentru a se asigura că nu există complicații precum durere excesivă, febră sau sângerare. Întreaga recuperare poate dura până la două săptămâni.
De asemenea, doctorul va recomanda să amânați mersul la muncă, precum și aglomerația sau întâlnirile cu diverse persoane (timp de două săptămâni) pentru a evita răceala ce ar putea duce la o infecție. De asemenea, nu este recomandat să faceți exerciții fizice, să faceți băi fierbinți sau să vă aplecați.
Cele mai multe umflături și vânătăi vor dispărea de la sine după a treia săptămână.
Poate dura multe luni pentru că nasul să se așeze și să se dezvolte aspectul final.
Ce complicații poate avea operația de rinoseptoplastie?
Unele complicații provocate de operația de rinoseptoplastie pot fi grave si este important sa le recunoastem astfel:
1. Complicații generale:
- Durere;
- Sângerare;
- Infecția locului chirurgical (plagă);
- Cheaguri de sânge în picior și în plămâni.
2. Complicații specifice:
- Aderențe, unde țesutul cicatricial se formează adânc în nas și poate obstrucționa fluxul de aer;
- Roşeaţă;
- Vânătăi și umflături ale nasului și sub ochi;
- Sângerări cauzate de infecție;
- Cicatrici inestetice;
- Dezvoltarea unui hematom sau a unui abces între straturile septului;
- Deteriorarea nervilor care alimentează pielea la vârful nasului;
- Obstrucție nazală;
- Apariția unei găuri în sept;
- Sindromul șocului toxic;
- Probleme cosmetice;
- Respingerea grefei;
- Simțul mirosului redus.