Cuprins
ToggleStentare arteriala și angioplastia
Angioplastia o procedură medicală prin intermediul căreia arterele blocate sau îngustate sunt lărgite.
Angioplastia presupune folosirea de către medicul dumneavoastră a unui balon cu ajutorul căruia întinde o arteră care este îngustată sau blocată. Însă, majoritatea procedurilor moderne de angioplastie includ și introducerea în arteră a unui stent (un tub scurt din plasă de sârmă). Stentul este lăsat la locul lui permanent pentru a permite sângelui să circule mai liber.
Când este nevoie de o angioplastie?
Arterele sunt cele care furnizează constant aportul necesar de sânge de care au nevoie organele corpului. Însă, la persoanele vârstnice, aceste artere se pot îngusta și întări, ceea ce poate provoca boli vasculare. Această boală atrage după sine diferite probleme precum dureri.
De multe ori, aceste dureri pot fi tratate cu medicamente prescrise de medicul dumneavoastră. Însă medicul s-ar putea să vă sugereze o angioplastie în cazul în care medicamentele nu sunt suficiente. Scopul este același: restabilirea alimentării cu sânge a organelor.
Cum funcționează angioplastia și plasarea de stent?
Pentru o angioplastie, veți fi supus unui anestezic local, apoi chirurgul dumneavoastră va face o mică incizie (tăietură) în coapsa dumneavoastră. Prin această incizie va introduce un cateter (un tub subțire și flexibil) pentru stentarea arteriala într-una dintre arterele dumneavoastră. Se va folosi un aparat video cu raze X pentru ca medicul dumneavoastră să poată fi ghidat prin vasul de sânge.
În momentul în care medicul dumneavoastră ajunge cu cateterul în poziția corectă, va ghida un fir subțire pe întreaga lungime a arterei afectate, care are rolul de a livra un mic balon în secțiunea din arteră care este afectată. Odată ce balonul ajunge în zona care trebuie lărgită, medicul în va umfla pentru a lărgi artera. Prin umflarea balonului, depozitele de grăsime de pe peretele arterei sunt strivite. După ce sunt strivite, sângele poate să curgă din nou liber prin arteră, în momentul în care balonul dezumflat este îndepărtat.
Cât durează procedura de stentare arteriala și recuperarea?
Intervenția de angioplastie și stentare arteriala durează aproximativ o oră și de multe ori veți putea părăsi spitalul la scurt timp după procedură. Cu toate acestea, există cazuri în care s-ar putea să fie nevoie să rămâneți peste noapte la spital.
Semnele dumneavoastră vitale vor fi monitorizate atât în timpul procedurii. cât și după procedură și este posibil să puteți lua o masă ușoară mai târziu în aceeași zi.
Dat fiind faptul că angioplastia nu este o procedură dificilă, vă veți recupera ușor, în cazul în care nu există complicații. Totuși, va fi nevoie să va trebui să evitați să ridicați greutăți, să faceți activități obositoare și să conduceți vehicule timp de cel puțin o săptămână.
Beneficiile unei angioplastii
Această procedură poate fi benefică pentru dumneavoastră dacă suferiți de dureri de picior la mers (claudicație intermitentă) sau dacă aveți o restricție a alimentării cu sânge a picioarelor (ischemie arterială la nivelul picioarelor) ca urmare a diabetului. Procedura de angioplastie și Cum funcționează angioplastia și stentare arteriala poate fi, de asemenea, un tratament pentru boala arterială periferică și pentru arterele îngustate sau blocate la nivelul rinichilor dumneavoastră.
Angioplastia și plasarea de stent este o modalitate prin care circulația sângelui este restabilită, iar acest lucru atrage după sine numeroase beneficii, precum: ameliorarea durerii cauzate de restricția fluxului sanguin, îmbunătățirea funcției renale și protecția creierului împotriva accidentelor vasculare cerebrale.
Care sunt riscurile unei angioplastii și a plasării de stent?
Rata de succes a procedurii este, de obicei, în jur de 90-95%, deși variază în funcție de amploarea și complexitatea blocajelor din arteră. Pentru majoritatea pacienților, îmbunătățirile sunt semnificative și vizibile la scurt timp după procedură: durerea se reduce, iar rănile din zona afectată se vindecă mult mai rapid și mult mai bine.
Există însă situații în care apare restenoză, adică artera afectată se blochează din nou. Trebuie să vă urmăriți simptomele și să țineți legătura cu medicul dumneavoastră, fiindcă dacă apar din nou probleme, va fi nevoie să vă tratați din nou.
Procedura fiind una minim invazivă, pot să apară complicații minore, însă sunt extrem de rare. Printre acestea se numără: sângerări, vânătăi și infecții.
De asemenea, deși chirurgul va face tot ce îi stă în putință pentru a minimiza riscul unei reacții alergice, există riscul unei reacții la colorantul folosit în tehnica de imagistică.
În cazul în care aveți probleme aveți probleme vasculare și este cazul să apelați la o angioplastie, medicii VenArt stau la dispoziția dumneavoastră. Aceștia sunt specialiști cu zeci de ani de experiență, specializați în clinici renumite din Europa și SUA și vă vor face toate testele de care aveți nevoie, apoi vă vor ajuta să luați cea mai bună decizie pentru dumneavoastră.
Dacă doriți o consultație, nu ezitați să ne contactați.